دکتر خواجه وند
دکتر خواجه وند

اهدای تخمک

اهدای تخمک یکی از روش های کمک باروری است که می تواند به زوجینی که در باروری با مشکل مواجه هستند کمک کند تا تجربه شیرین فرزند داشتن را کسب نمایند.

امروزه با پیشرفت های چشمگیری که در علم پزشکی شکل گرفته است، بسیاری از روش های موثر در کمک به حل مشکل ناباروری زوجین مورد استفاده قرار می گیرد، به طوری که درصد زیادی از افراد دریافت کننده این درمان ها توانسته اند بارداری موفقی را تجربه کنند، از جمله این روش ها اهدای تخمک است.

در این مقاله قصد داریم به بررسی بیشتر این موضوع بپردازیم و ضمن آشنا شدن با مراحل اجرای این روش، شرایط افراد اهدا کننده و گیرنده تخمک را نیز مورد بررسی قرار خواهیم داد و توضیح خواهیم داد این روش مناسب چه افرادی می باشد، پس جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با ما همراه باشید.

✔بیشتر بخوانید: بهترین دکتر برای ivf در کرج

اهدای تخمک چیست

همان طور که اشاره شد اهدای تخمک از جمله روش های کمک باروری است که طی آن تخمک ها از فرد اهدا کننده تخمک به فرد گیرنده تخمک اهدا می شود تا از این طریق شانس باروری داشته باشد، تخمک های خارج شده مورد ارزیابی قرار می گیرد و بعد از باروری در شرایط آزمایشگاهی (IVF)به رحم فرد گیرنده منتقل می گردد.

با استفاده از این تکنیک می توان تا 50 درصد احتمال موفقیت  داشت، به طور کلی در روش های کمک باروری اولویت استفاده از تخمک و اسپرم زوجین است، اما در برخی از شرایط با نظر پزشک این امکان وجود ندارد، از این رو استفاده از اهدای تخمک و یا اسپرم یک روش کارآمد در این مورد است.

بیشتر بخوانید: بهترین دکتر برای تنبلی تخمدان در کرج

اهدای تخمک برای چه کسانی است

همان طور که اشاره شد تحت شرایطی ممکن است فرد نیازمند استفاده از روش اهدای تخمک برای بارور شدن باشد، در این جا به افرادی که کاندید مناسب استفاده از این روش هستند اشاره می کنیم.

از جمله افرادی که نیازمند استفاده از این روش درمانی هستند، افرادی هستند که دارای نارسایی زودرس تخمدان هستند، خانم هایی که کیفیت تخمک های پایینی دارند و یا افرادی که سنشان بالاتر از 39 سال است نیز کاندید مناسب استفاده از این روش هستند، از طرفی برخی از افراد ذخیره تخمک پایینی دارند، افرادی که زود یائسه شده اند،  و بانوانی که مبتلا به بیماری های ژنتیکی خاصی هستند و احتمال انتقال آن به جنین وجود دارد و افرادی که سطح هورمون های FSH در آن ها بالا است  نیز می توانند از روش اهدای تخمک برای باروری کمک بگیرند.

✔بیشتر بخوانید: بهترین دکتر ناباروری در کرج

شرایط اهدا کننده تخمک

فرد اهدا کننده تخمک می بایست شرایطی داشته باشد تا پزشک او را برای اهدای تخمک تایید نماید، این شرایط توسط متخصص زنان و زایمان به دقت مورد بررسی قرار می گیرد، ابتدا با انجام یکسری از آزمایشات سلامت فرد ارزیابی می گردد، از طرفی با استفاده از سونوگرافی تخمک های فرد اهدا کننده بررسی می شود.

افراد انتخاب شده به عنوان اهدا کننده تخمک می بایست سن 21 تا 34 سال داشته باشند، از طرفی سابقه زایمان و بارداری از دیگر شرایط است، با استفاده از آزمایشات سلامت فرد بررسی می گردد، از دیگر شروط لازم برای اهدا کننده تخمک، داشتن ذخایر تخمک کافی است، انجام یکسری از آزمایشات و تست های غربالگری مانند هپاتیت C، هپاتیت B، ایدز، عدم اعتیاد از دیگر شرایط این افراد می باشد.

شرایط گیرنده تخمک اهدایی

در بالا به موارد استفاده از روش اهدای تخمک برای درمان ناباروری اشاره شد، باید توجه داشته باشید که شخص دریافت کننده تخمک نیز می بایست شرایطی را داشته باشد تا به عنوان کاندید مناسب استفاده از روش اهدای تخمک انتخاب گردد، از جمله این شرایط می توان به سن فرد اشاره کرد که می بایست زیر 45 سال باشد.

زوجینی که تمایل به استفاده از این روش را دارند تحت مشاوره دقیق قرار می گیرند و تمام نکات قانونی و روانی این مسیر در اختیار آن ها قرار داده می شود تا آگاهانه گام در این مسیر بگذارند.

مراحل اهدای تخمک چگونه است

ابتدا متخصص زنان و زایمان فرد گیرنده و فرد اهدا کننده تخمک را از نظر سلامت جسمی و شرایط ذکر شده در بالا مورد بررسی دقیق قرار می دهد تا از سلامت آن ها و کسب شروط لازم برای استفاده از روش اهدای تخمک اطمینان حاصل کند.

علاوه بر مباحث پزشکی، تشابه ظاهری کلی اهدا کننده و دریافت کننده نیز بررسی می گردد و هویت اهدا کننده نیز مخفی می ماند، از دیگر نکات در استفاده از این روش، استفاده از روش های پیشگیری از بارداری و یا عدم رابطه جنسی دهند اهدا کننده تخمک، قبل از استفاده از روش اهدای تخمک است.

آی وی اف با تخمک اهدایی

در ادامه روش اهدای تخمک، با استفاده از روش آی وی اف تخمک بارور گشته و به رحم گیرنده منتقل می گردد، طی این فرآیند ممکن است از تخمک های فریز شده و یا تازه استفاده گردد، در حالتی که از تخمک غیر منجمد استفاده می شود، هماهنگی چرخه قاعدگی فرد گیرنده و فرد اهدا کننده تخمک ضروی است، بدین منظور از داروهای هورمونی استفاده می شود.

آی وی اف با تخمک اهدایی

✔بیشتر بخوانید: مراحل ivf

در ادامه از داروهای تحریک کننده تخمک گذاری استفاده می شود، فولیکول های اهدا کننده در زمان مشخص تعیین شده توسط پزشک، با استفاده از سوزن مخصوص خارج می گردد، و لقاح آزمایشگاهی یا آی وی اف انجام می شود، بعد از آن تخمک بارور شده به رحم فرد گیرنده منتقل می گردد.

برای دریافت نتایج مثبت از روش های کمک باروری و از جمله روش اهدای تخمک می بایست به متخصصین با تجربه و ماهر در این زمینه مراجعه نمایید، دکتر خواجه وند از متخصصین نام آشنا می باشند که دارای سابقه درخشان در این زمینه می باشند.

جمع بندی

در این مقاله به بررسی اهدای تخمک به عنوان یکی از روش های کمک بارداری پرداختیم، همان طور که اشاره شد از این روش در مواردی استفاده می گردد که فرد تخمک سالمی ندارد و یا به بیماری های ژنتیکی مبتلا هست و احتمال انتقال آن به جنین وجود دارد.

همان طور که ذکر شد برای فرد اهدا کننده و فرد گیرند تخمک شرایطی لازم است که توسط متخصص زنان و زایمان مورد بررسی قرار می گیرد تا شروط لازم برای روش اهدای تخمک فراهم گردد.

دکتر خواجه وند

دکتر ناهید خواجه وند

متخصص زنان، زایمان و نازایی، اتمام پزشکی عمومی در سال 92 از دانشگاه بزشکی ایران، گذراندن دوره تخصصی از سال 95 تا 99 در دانشگاه علوم پزشکی قزوین ، دارای بورد تخصصی زنان و زایمان ، گذراندن سه دوره جراحی زیبایی زنان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا