دکتر خواجه وند
دکتر خواجه وند

بهترین زمان برای انجام کولپوسکوپی

بهترین زمان برای انجام کولپوسکوپی چه موقع است؟ یکی از سوال‌هایی که بیماران پیش از کولپوسکوپی با آن مواجه هستند این است که زمان مناسب برای کولپوسکوپی چه زمانی می‌باشد. در ادامه‌ی این مقاله به ارائه‌ی توضیحاتی پیرامون زمان مناسب برای کولپوسکوپی می‌پردازیم.

بهترین زمان برای انجام کولپوسکوپی چه موقع است؟

کولپوسکوپی روش است که به معاینه‌ی واژن، ناحیه خارجی دستگاه تناسلی و دهانه‌ی رحم می‌پردازد. در این روش از یک وسیله‌ی بزرگنمایی به نام کولپوسکوپ استفاده می‌شود. با استفاده از این دستگاه می‌توان به بررسی و ارزیابی قسمت‌هایی پرداخت که در معاینات چشمی معمولی نمی‌توان مشاهده کرد.

این روش معمولاً به خانم‌هایی که نتایج آزمایش پاپ اسمیر برای آنها غیرطبیعی و یا مشکوک بوده است توصیه می شود. همچنین روش کولپوسکوپی برای بررسی التهاب رحم، زگیل تناسلی، بررسی رشد‌های خوش خیم مانند پولیپ، بررسی تغییرات سلول‌های سرطانی و پیش سرطانی در دهانه رحم و واژن استفاده می‌شود.

مانند زمانی که جهت معاینات لگن روی تخت دراز می‌کشید باید روی تخت مخصوص دراز بکشید و پاهای خود را درون رکاب قرار دهید. ابتدا با ابزاری مانند اسپکولوم دهانه‌ی واژن شما باز می‌شود. همان طور که اشاره شد کولپوسکوپ وسیله‌ای است که دارای ابزاری ذره بینی جهت بزرگنمایی دهانه رحم می‌باشد. این ابزار به هیچ وجه داخل واژن یا ناحیه‌ی تناسلی قرار نمی‌گیرد و در فاصله‌ی مناسب جهت مشاهده‌ی واژن و دهانه رحم قرار خواهد گرفت.

ممکن است از محلول سرکه جهت برجسته کردن قسمت‌های غیرطبیعی استفاده شود و یا نمونه‌هایی جهت بیوپسی تهیه شود. در صورتی که از سرکه استفاده شود و یا نمونه‌هایی جهت بیوپسی تهیه شود ممکن است کمی احساس درد داشته باشید در غیر این صورت کل فرآیند کولپوسکوپی یک معاینه‌ی ساده و بدون درد می‌باشد.

بهترین زمان برای انجام کولپوسکوپی چه موقع است؟

جهت برنامه‌ریزی برای انتخاب بهترین زمان کولپوسکوپی لازم است به این موارد توجه نمائید.

  • خارج دوره‌ی خونریزی قاعدگی

کولپوسکوپی باید در زمانی خارج از دوره‌ی خونریزی قاعدگی برنامه ریزی شود. وجود خون و لخته‌های خونی مانع از دید واضح ناحیه‌ی تناسلی می‌شود و بهترین متخصص زنان و زایمان کرج نمی‌تواند تشخیص دقیقی از هرگونه التهاب، توده و یا سلول غیرطبیعی داشته باشد. با اینکه از لحاظ فنی انجام کولپوسکوپی در دوران خونریزی قاعدگی امکان پذیر می‌باشد اما در صورتی که میزان خونریزی شدید باشد پزشک نمی‌تواند دید واضحی از دهانه‌ی رحم و سایر قسمت‌های تحت معاینه داشته باشد.

بنابراین لازم است زمانی که با پزشک خود برای کولپوسکوپی برنامه ریزی می‌نمائید به دوره‌‌ی خونریزی قاعدگی خود توجه نمائيد. زمان ایده آل جهت کولپوسکوپی چند روز پس از پایان خونریزی دوره‌ی قاعدگی می‌باشد. در صورتی که پس از برنامه ریزی برای کولپوسکوپی پریود شما به تاخیر افتاد و یا مدت آن طولانی‌تر شد جهت تغییر زمان کولپوسکوپی با پزشک خود تماس بگیرید.

نکته‌ی دیگری که باید به آن نوجه نمائید این است که در دوره‌ی خونریزی پیش از کولپوسکوپی بهتر است به جای تامپون از پد بهداشتی و یا کاپ قاعدگی استفاده نمائید.

  • زمانی که رابطه جنسی نداشته‌اید

برای دریافت نتایج دقیق‌تر باید واژن عاری از هرگونه مواد خارجی باشد، وجود مواد خارجی در واژن می‌تواند موجب اختلال در نتایج آزمایش شود به همین دلیل جهت به دست آوردن نتایج دقیق پیش از کولپوسکوپی از حداقل 2 روز پیش از کولپوسکوپی از رابطه جنسی واژینال خودداری نمائید.

به طور کلی توصیه می‌شود از 48 ساعت پیش از کولوسکوپی از قرار دادن هرگونه وسیله‌ی خارجی مانند تامپون، اسباب بازی‌های جنسی، داروهایی که باید به صورت واژینال استفاده شود و سایر موارد خودداری نمائيد. همچنین استفاده از دوش واژینال در این دوره ممنوع می‌باشد.

در صورتی که کولپوسکوپی باید به صورت فوری انجام شود به پزشک خود در مورد زمان آخرین رابطه‌ی جنسی، آخرین دوش واژینال، استفاده از هرگونه قرص و لوسیون در ناحیه تناسلی و همچنین آخرین روز دوره‌ی خونریزی قاعدگی اطلاعات دقیقی ارائه دهید.

برنامه ریزی جهت انجام کولپوسکوپی

کولپوسکوپی حدود 20 دقیقه زمان نیاز دارد بنابراین لازم است، با در نظر داشتن زمان آمادگی پیش از کولپوسکوپی و مراقبت های پس از آن لازم است حدود 1 ساعت را برای این عمل در نظر بگیرید. در برخی موارد ممکن است احتیاج به چند ساعت استراحت پس از کولپوسکوپی داشته باشید بنابراین باید از محل کار خود مرخصی بگیرید تا زمان کافی برای استراحت داشته باشید.

کلام آخر

گاهی مواقع نتایج غیرطبیعی در کولپوسکوپی می‌تواند به دلیل عدم رعایت دستورالعمل‌هایی باشد که پزشک ارائه داده است مانند عدم توجه به بازه‌ی زمانی که باید از رابطه‌ی جنسی اجتناب می‌کردید و یا استفاده از تامپون و قرص‌های واژینال و … بنابراین جهت عدم اختلال در نتایج کولپوسکوپی تمام دستورالعمل‌های ارائه شده از جانب پزشک را به درستی رعایت نمائید.

دکتر خواجه وند

دکتر ناهید خواجه وند

متخصص زنان، زایمان و نازایی، اتمام پزشکی عمومی در سال 92 از دانشگاه بزشکی ایران، گذراندن دوره تخصصی از سال 95 تا 99 در دانشگاه علوم پزشکی قزوین ، دارای بورد تخصصی زنان و زایمان ، گذراندن سه دوره جراحی زیبایی زنان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا