دکتر خواجه وند
دکتر خواجه وند

تفاوت پاپ اسمیر و کولپوسکوپی

تفاوت پاپ اسمیر و کولپوسکوپی در نحوه‌ی انجام و دلایل تجویز هر کدام می‌باشد. آزمایش پاپ اسمیر و کولپوسکوپی دو آزمایشی هستند که ممکن است از جانب پزشک متخصص زنان جهت بررسی سلامت ناحیه تناسلی به بیماران توصیه شود.

آزمایش پاپ اسمیر و کولپوسکوپی چه تفاوتی با هم دارند؟

جهت درک تفاوت این دو آزمایش لازم است ابتدا نحوه‌ی انجام و دلایل تجویز هر کدام توضیح داده شود.

  • آزمایش پاپ اسمیر

آزمایش پاپ اسمیر آزمایشی است که به بررسی تغییرات سلول‌های دهانه رحم می‌پردازد. دهانه رحم قسمت انتهایی رحم می‌باشد که به سمت واژن باز می‌شود. آزمایش پاپ اسمیر می‌تواند هرگونه عفونت و سلول‌های غیرطبیعی دهانه‌ی رحم را در مراحل اولیه تشخیص دهد.

آزمایش پاپ اسمیر یک آزمایش بی‌خطر بوده و هیچ گونه عارضه‌ی جانبی شناخته شده‌ای ندارد.

آزمایش پاپ اسمیر به دلایل زیر انجام می‌شود:

  • تشخیص علائم سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه: سرطان رحم یکی از انواع سرطان‌هایی است که اگر به موقع تشخیص داده شود می‌توان آن را به طور کامل تحت درمان قرار داد.
  • تشخیص عفونت‌های رحم

چه افرادی باید آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند

آزمایش پاپ اسمیر پس از سن 18 الی 20 سالگی و یا 12 ماه پس از شروع اولین فعالیت جنسی باید شروع شود.

به زنان 20 تا 70 ساله پیشنهاد می‌شود این آزمایش را هر 2 سال یک بار انجام دهند. پس از 70 سالگی در صورتی که 3 آزمایش پاپ اسمیر متوالی با نتایج طبیعی داشتید و یا در 10 سال گذشته هیچ نتیجه‌ی غیرطبیعی در آزمایش پاپ اسمیر شما مشاهده نشده است با مشورت پزشکی می‌توانید انجام این آزمایش را قطع نمائید.

نحوه انجام آزمایش پاپ اسمیر

ابتدا باید روی تخت معاینه دراز بکشید و پاهای خود را در رکاب قرار دهید. سپس بهترین متخصص زنان و زایمان کرج وسیله‌ای به نام اسپکولوم را وارد واژن می‌کند تا دهانه‌ی رحم معاینه شود، در مرحله‌ی بعد با استفاده از یک سواب یا دیگر ابزار جراحی مقداری از سلول‌هایی که در ابتدای دهانه‌ی رحم قرار دارند به صورت تصادفی برداشته می شود.

این نمونه روی یک لام شیشه‌ای قرار می‌گیرد و جهت بررسی‌های دقیق‌تر به آزمایشگاه فرستاده می‌شود.

تفسیر نتایج آزمایش پاپ اسمیر

نتایج غیرطبیعی در آزمایش پاپ اسمیر لزوماُ به معنای احتمال بروز سرطان رحم نمی‌باشد، در برخی موارد این سلول‌ها می‌تواند به دلیل عفونت، دیسپلازی (رشد سلول‌های غیرطبیعی که در برخی موارد ممکن است نشان دهنده‌ی شروع سرطان در سالهای آینده باشد)، آتروفی و یا خشکی واژن، تبخال، تریکومونیازیس، عفونت اچ پی وی و یا سایر موارد باشد.

  • کولپوسکوپی

کولپوسکوپی روشی است که با استفاده از ابزار مخصوصی به نام کولپوسکوپ دهانه‌ی رحم و واژن مورد بررسی و معاینه قرار می‌گیرد.

کولپوسکوپ وسیله‌ای است که قادر به بزرگنمایی قسمت بیرونی دهانه رحم می‌باشد.

دلیل انجام کولپوسکوپی

  • در صورت مشاهده‌ی تغییرات غیرطبیعی در نتایج آزمایش پاپ اسمیر
  • ارزیابی مشکلاتی مانند زگیل تناسلی در دهانه رحم
  • بررسی التهاب دهانه رحم
  • بررسی هرگونه توده و یا رشد خوش خیم مانند پولیپ
  • بررسی درد و یا خونریزی غیرطبیعی

نحوه انجام کولپوسکوپی

جهت انجام کولپوسکوپی نیز مانند انجام آزمایش پاپ اسمیر باید روی تخت معاینه دراز بکشید و پاهای خود را در رکاب قرار دهید. سپس با اسپکولوم دیواره‌های واژن باز می‌شود و در نهایت کولپوسکوپ در دهانه واژن قرار داده می‌شود.

پیش از وارد شدن کولپوسکوپ با استفاده از سواب پنبه‌ای ممکن است یک محلول ملایم در واژن و یا دهانه رحم قرار داده شود تا هرگونه تغییرات غیرطبیعی به سهولت مشاهده شود.

مدت زمان انجام کولپوسکوپی بین 5 تا 10 دقیقه می‌باشد.

پس از مشاهده‌ی واژن و دهانه‌ی رحم در صورت وجود هرگونه بافت و یا توده‌ی غیرطبیعی ممکن است نمونه‌های بافتی کوچکی تحت عنوان بیوپسی جدا شود. نمونه‌ی جدا شده جهت بررسی به آزمایشگاه فرستاده می‌شود.

در هنگام گرفتن نمونه‌ها ممکن است احساس گرفتگی و یا درد اندک داشته باشید. پس از پایان کولپوسکوپی در صورتی که بیوپسی انجام شده باشد ممکن است خونریزی و یا درد اندکی داشته باشید.

آزمایش پاپ اسمیر و کولپوسکوپی چه تفاوتی با هم دارند؟

آزمایش پاپ اسمیر یک آزمایش غربالگری می‌باشد که به تمام خانم‌ها در فواصل زمانی منظم توصیه می‌شود. در طی این آزمایش تعدادی نمونه‌ی تصادفی از دیواره‌ی دهانه‌ی رحم جدا می‌شود. پس از بررسی‌های میکروسکوپی در صورتی که سلول‌های مشکوک و غیرطبیعی مشاهده شوند تشخیص این موضوع که سلول‌ها مربوط به کدام ناحیه بوده است دشوار می‌باشد زیرا نمونه‌هایی که در آزمایش پاپ اسمیر جدا می‌شود نمونه‌هایی کاملاً تصادفی می باشد بنابراین جهت معاینه‌ی دقیق‌تر و برداشتن نمونه‌های بیشتر برای بررسی‌های آزمایشگاهی آزمایش کولپوسکوپی و بیوپسی از دهانه‌ی رحم توصیه می‌شود.

دستگاه کولپوسکوپ به پزشک کمک می‌نماید تا نواحی غیرطبیعی دهانه‌ی رحم را با دقت معاینه نماید و نمونه‌های بیوپسی را از محل‌هایی که به نظر می‌رسد دچار تغییرات سلولی غیرطبیعی هستند تهیه نماید.

در واقع به صورت خلاصه می‌توان اینگونه توضیح داد که کولپوسکوپی آزمایشی است که پس از مشاهده‌ی نتایج غیرطبیعی آزمایش پاپ اسمیر و جهت بررسی‌های دقیق‌تر توصیه می شود اما آزمایش پاپ اسمیر آزمایشی است که در تمام خانم‌ها بدون هیچ گونه علائم بالینی، در فواصل زمانی معین و تنها جهت غربالگری انجام می‌شود.

دکتر خواجه وند

دکتر ناهید خواجه وند

متخصص زنان، زایمان و نازایی، اتمام پزشکی عمومی در سال 92 از دانشگاه بزشکی ایران، گذراندن دوره تخصصی از سال 95 تا 99 در دانشگاه علوم پزشکی قزوین ، دارای بورد تخصصی زنان و زایمان ، گذراندن سه دوره جراحی زیبایی زنان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا