دکتر خواجه وند
دکتر خواجه وند

تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک

عدم تعادل آندروژن ها باعث ایجاد سندرم تخمدان پلی کیستیک و یا تنبلی تخمدان می‌شود. سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) وضعیتی می‌باشد که بر روی سطوح هورمونی زنان تأثیر می گذارد و باعث دوره های قاعدگی نامنظم و ایجاد مو بر روی صورت و بدن می‌شود. از گزینه های درمانی می‌توان به کنترل بارداری هورمونی و داروی دیابت متفورمین اشاره کرد.

زنانی که به تنبلی تخمدان مبتلا هستند، مقادیر بالاتر از حد طبیعی هورمون های مردانه تولید می کنند. این عدم تعادل هورمونی باعث می شود دوره های قاعدگی زنان مختل شود و زنان در باردار شدن به مشکل بربخورند.

PCOS همچنین باعث می‌شود رشد مو در صورت و بدن بیشتر شود و در قسمت سر طاسی مشاهده شود. همچنین می تواند در مشکلات سلامتی طولانی مدت مانند دیابت و بیماری قلبی تاثیر گذار باشد.

قرص های ضد بارداری و داروهای دیابت، می توانند به رفع عدم تعادل هورمونی و بهبود علائم تنبلی تخمدان کمک کنند.

بیشتر بخوانید: لابیاپلاستی در کرج

تنبلی تخمدان چیست؟

تنبلی تخمدان یک مشکل هورمونی است که در سنین باروری (15 تا 44 سالگی) در زنان اتفاق می‌افتد. بین 2 تا 27 درصد از زنان در این گروه سنی به تنبلی تخمدان مبتلا هستند.

بسیاری از زنانی که مبتلا به PCOS هستند، از این قضیه خبر ندارند. در یک مطالعه انجام شده، مشخص شد تا 70 درصد از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک نمی‌دانستند که این مشکل را دارند.

تنبلی تخمدان چیست

سندرم تخمدان پلی کیستیک روی تخمدان‌های زن، اندام‌های تناسلی که استروژن و پروژسترون تولید می‌کنند، هورمون‌هایی که چرخه قاعدگی را تنظیم می‌کنند، تأثیر می‌گذارد. همچنین زنان مبتلا به تنبلی تخمدان، تخمدان هایشان مقدار کمی هورمون مردانه به نام آندروژن تولید می کند.

هورمون محرک فولیکول (FSH) و هورمون لوتئینه کننده (LH) که در غده هیپوفیز تولید می شوند، تخمک گذاری را کنترل می کنند.

FSH تخمدان را تحریک می کند تا یک فولیکول تولید کند (کیسه ای حاوی تخمک) و سپس LH تخمدان را تحریک می کند تا یک تخمک بالغ آزاد کند.

علائم تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان یک “سندرم” یا گروهی از علائم است تخمدان ها و فرآیند تخمک گذاری ر ا تحت تاثیر قرار می‌دهد. سه علامت اصلی آن عبارتند از:

  • کیست در تخمدان ها
  • سطوح بالای هورمون های مردانه
  • پریودهای نامنظم یا پریود نشدن در مدت طولانی
تخمدان پلی کیستیک

 کسانی که مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک هستند، در داخل تخمدان هایشان بسیاری از کیسه های کوچک پر از مایع رشد می کند. در اصل کلمه “پلی کیستیک” به معنای “کیست های زیاد” است.

در واقع این کیسه ها در داخل تخمدان همان فولیکول ها هستند با این تفاوت که این فولیکول ها، هر کدام حاوی یک تخمک نابالغ هستند. تخمک ها هرگز به اندازه ای بالغ نمی شوند که باعث شروع تخمک گذاری شود.

عدم تخمک گذاری سطح استروژن، پروژسترون، FSH و LH را تغییر می دهد. در این وضعیت، سطح پروژسترون به کمتر از حد معمول می‌رسد و این اتفاق در حالی می‌افتد که سطح آندروژن بالاتر از حد معمول است.

هورمون های اضافی مردانه باعث می‌شوند چرخه قاعدگی مختل شود، به همین دلیل زنانی که به PCOS مبتلا هستند کمتر از حد معمول پریود می شوند.

PCOS یک بیماری جدید نیست. پزشک ایتالیایی آنتونیو والینسری اولین بار در سال 1721 علائم آن را شرح داد.

بیشتر بخوانید: تنگ کردن واژن در کرج

علل به وجود آمدن تنبلی تخمدان چیست؟

پزشکان دقیقاً نمی دانند که چه چیزی باعث PCOS می شود. آنها معتقدند که سطوح بالای هورمون های مردانه مانع از تولید هورمون های تخمدان ها و ساخت تخمک به طور طبیعی می شود.

ژن ها، مقاومت به انسولین و التهاب همگی به تولید بیش از حد آندروژن مرتبط هستند. در ادامه هر کدام را بریتان به طور جداگانه شرح داده‌ایم:

ژن هامطالعات انجام شده، نشان می دهد که PCOS می‌تواند ارثی باشد. این احتمال وجود دارد که بسیاری از ژن ها – نه فقط یکی – در این وضعیت نقش داشته باشند.
مقاومت به انسولین70 درصد از زنانی که به تنبلی تخمدان مبتلا هستند، . یعنی سلول های آنها به درستی از انسولین استفاده نمی‌کنند. انسولین هورمونی است که پانکراس آن را تولید می‌کند تا به بدن در استفاده از قند موجود در غذاها برای انرژی، کمک کند.
از آنجایی که تنبلی تخمدان در زنان باعث مقاومت به انسولین شده و سلول ها نمی‌توانند به درستی از انسولین استفاده کنند، پس در نتیجه تقاضای بدن برای انسولین افزایش می یابد و پانکراس برای جبران انسولین بیشتری تولید می کند. انسولین اضافی باعث می شود تخمدان ها تحریک شوند و هورمون های مردانه بیشتری تولید کنند.
چاقی عامل اصلی مقاومت به انسولین است. هم چاقی و هم مقاومت به انسولین می توانند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهند.
دکتر خواجه وند

دکتر ناهید خواجه وند

متخصص زنان، زایمان و نازایی، اتمام پزشکی عمومی در سال 92 از دانشگاه بزشکی ایران، گذراندن دوره تخصصی از سال 95 تا 99 در دانشگاه علوم پزشکی قزوین ، دارای بورد تخصصی زنان و زایمان ، گذراندن سه دوره جراحی زیبایی زنان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا