خونریزی پس از یائسگی و یا لکه بینی طبیعی نیست و باید در اولین فرصت توسط پزشک متخصص زنان تحت معاینه و بررسی قرار بگیرد.
چه مدت پس از يائسگی خونریزی طبیعی میباشد؟
اگر در سن شروع یائسگی قرار دارید و چند ماه است که پریود نمیشوید ممکن است فکر کنید که یائسه شدهاید اما تا 12 ماه پس از آخرین دورهی قاعدگی ممکن است همچنان خونریزیهای خفیف و یا سنگینی را تجربه نمائید، این خونریزیها طبیعی بوده اما بعد از گذشت 12 ماه هرگونه خونریزی غیرطبیعی میباشد.
شیوع خونریزی پس از یائسگی
10 درصد خانمها پس از یائسگی ممکن است با خونریزی و یا لکه بینی مواجه شوند. با اینکه در برخی موارد ممکن است علت این خونریزیها مشخص نشود اما تمام خونریزیهای پس از یائسگی احتیاج به بررسی و معاینه دارد، در برخی موارد خونریزی پس از یائسگی میتواند نشانهی یک بیماری جدی مانند سرطان دهانه رحم و یا رحم باشد که باید در اولین فرصت اقدامات درمانی مناسب برای آن انجام شود.
✔بیشتر بخوانید: مراقبت های دوران یائسگی
علت خونریزی پس از یائسگی
دلایل مختلفی برای خونریزی پس از یائسگی وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
- التهاب و یا نازک شدن پوشش داخلی واژن
- نازک شدن پوشش داخلی رحم (آتروفی اندومتر): پس از یائسگی به دلیل کاهش هورمونهایی مانند استروژن و پروژسترون سطح داخلی پوشش رحم ممکن است نازک شده و منجر به خونریزی پس از یائسگی شود.
- ضخیم شدن پوشش داخلی رحم (هیپرپلازی آندومتر): افزایش بیش از حد استروژن و کاهش پروژسترون پس از یائسگی میتواند موجب ضخیم شدن دیوارهی آندومتر شده و خونریزی ایجاد نماید.
- پولیپ و یا هرگونه توده در دهانه رحم و یا رحم: پولیپها معمولاً سرطانی نیستند بلکه رشد تودههای خوش خیم میباشد که ممکن است در رحم و یا کانال رحم ایجاد شده باشد.
- سرطان: خونریزی پس از يائسگی شایعترین علت سرطان آندومتر، رحم، واژن و یا دیوارهی رحم میباشد.
- بیماریهای مقاربتی: بیماریهایی مانند کلامیدیا و سوزاک میتوانند منجر به ایجاد لکه بینی و یا خونریزی پس از رابطه جنسی شوند. زخمهای ناشی از تبخال تناسلی نیز از دیگر علل خونریزی پس از یائسگی میباشند.
- عوارض جانبی دارو: برخی از داروهایی که برای هورمون درمان مصرف میشوند مانند تاموکسیفن و یا داروهای رقیق کننده خون میتوانند عوارض جانبی مانند خونریزی واژینال را ایجاد نمایند.
تشخیص علت خونریزی پس از یائسگی
علائمی که باید به بهترین متخصص زنان و زایمان کرج اطلاع دهید شامل این موارد میشود:
- درد در ناحیه زیر شکم
- کاهش وزن
- تغییر در اجابت مزاج
پزشک پس از معاینه و تهیه شرح حال جهت بررسیهای بیشتر ممکن است برای شما آزمایشاتی را تجویز نماید که شامل این موارد میشود:
- سونوگرافی ترانس واژینال
- آزمایش خون
- غربالگری دهانه رحم
- بیوپسی آندومتر
- سونوهیستروگرافی: جهت اندازهگیری دقیق اندازهی پولیپ انجام میشود. (یک محلول آب شور داخل رحم قرار میگیرد تا تصاویر اولترا سوند واضحتری از داخل رحم تهیه شود.)
- هیستروسکوپی: هیستروسکوپ لولهی نازکی است که سر آن مجهز به دوربین و منبع نور میباشد و جهت مشاهدهی دقیق رحم و دهانهی رحم کاربرد دارد.
- اتساع و کورتاژ: در این روش دهانهی رحم با ابزار مخصوص باز میشود و سپس از ابزار نازکی برای تراشیدن پوشش رحم استفاده میشود تا نمونههایی از دیوارهی رحم تهیه شود، نمونهی تهیه شده به آزمایشگاه فرستاده میشود تا جهت بررسی پولیپ، سرطان و یا ضخیم شدن پوشش رحم آزمایشات دقیقی روی آن انجام شود.
درمان خونریزی پس از یائسگی
پس از انجام آزمایشات لازم، پزشک میتواند علت اصلی خونریزی پس از یائسگی را تشخیص دهد، نوع درمان با توجه به علت خونریزی انتخاب میشود. درمانهای رایجی که برای این مشکل وجود دارد عبارتند از:
استروژن درمانی
جهت درمان آتروفی واژن و آندومتر، استروژن به یکی از روشهای زیر ممکن است تجویز شود:
- قرصهای خوراکی
- کرم واژینال: با استفاده از وسیلهای به نام اپلیکاتور وارد رحم میشود.
- حلقهی واژینال: توسط پزشک در واژن قرار داده میشود و دوز ثابتی از استروژن را برای مدت 3 ماه به تدریج آزاد می نماید.
پروژسترون درمانی
جهت درمان هیپرپلازی آندومتر به کار میرود و به صورت قرص، تزریق، کرم و یا دستگاههای داخل رحمی مورد استفاده قرار میگیرد.
هیستروسکوپی
یک روش جراحی برای برداشتن پولیپ رحم و همچنین برداشتن قسمتهای ضخیم پوشش داخلی رحم میباشد.
اتساع و کورتاژ
با استفاده از ابزار جراحی پولیپ و یا قسمتهای ضخیم شدهی دیوارهی رحم برداشته میشود.
هیسترکتومی
در این جراحی بخشی از رحم و یا تمام آن برداشته میشود. این روش معمولاً در درمان سرطان آندومتر و یا سرطان دهانه رحم کابرد دارد. در برخی موارد تخمدانها و یا لولههای فالوپ نیز خارج میشوند.
پرتودرمان و یا شیمی درمانی
در صورتی که خونریزی مرتبط با انواع سرطانهای ناحیه تناسلی باشد پرتودرمانی و یا شیمی درمانی پیش از جراحی و یا پس از جراحی توصیه میشود.
دارو
برای بیماریهای مقاربتی داروهایی مانند آنتی بیوتیک و یا سایر داروها میتواند کمک کننده باشد.