دکتر خواجه وند
دکتر خواجه وند

همه چیز درباره سرطان رحم و راه های تشخیص آن

همان طور که احتمالا می دانید رحم یکی از اعضای مهم و حیاتی زنان می باشد. از آن جایی که واسطه خلقت و تولد انسان ها بر عهده رحم است، مراقبت از رحم و بررسی آن بسیار حائز اهمیت می باشد. با وجود این که کارکرد رحم غیر قابل انکار است، اما این احتمال وجود دارد که درگیر مشکلاتی نظیر سرطان رحم در کرج گردد.

در حقیقت سرطان رحم در کرج بعد از سرطان سینه یکی از رایج ترین انواع سرطان در میان خانم ها می باشد. سرطان آندومتر یا سرطان رحم از شایع ترین بیماری های زنان است که بافت رحم و سیستم تولید مثل زنان را درگیر می نماید.

به طور معمول شایع ترین علائم این سرطان، خونریزی غیر طبیعی بدن یا خونریزی واژینال است که امکان درمان آن در مراحل اولیه وجود دارد. با این وجود سرطان رحم انواع مختلفی دارد که در این مقاله به آن ها اشاره خواهیم کرد.

بهتر است بدانید که سرطان رحم در کرج بیشتر در زمان یائسگی به دلیل عدم تعادل هورمونی به وجود می آید و به اندازه سرطان تخمدان و سرطان سینه شایع نمی باشد. در این مقاله قصد داریم به تمامی ابعاد سرطان رحم بپردازیم و علائم این بیماری و راه های درمان آن را مورد بررسی قرار دهیم. بنابراین تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

بیشتر بخوانید: علائم ناباروری در زنان

منظور از سرطان رحم در کرج چیست؟

در حقیقت رحم یک اندام توخالی است که در داخل لگن خانم ها قرار دارد. این عضو بدن متشکل از سه لایه می باشد. لایه داخلی رحم آندومتر نام دارد که تغییر تخمدان ها به طور مستقیم این لایه را تحت تأثیر قرار می دهد. لایه میانی رحم که با انقباضات بارداری و قاعدگی همراه است، بافت ماهیچه ای داشته و میومتر نام دارد.

در نهایت لایه خارجی رحم که اپیمتر نامیده می شود، موجب اتصال رحم به بافت های داخلی بدن می شود. همان طور که پیشتر اشاره کردیم، سرطان رحم یا سرطان آندومتر از شایع ترین سرطان های تهاجمی دستگاه تناسلی خانم ها به شمار می رود.

در حقیقت این سرطان با ایجاد سلول های بدخیم در بافت آندومتر همراه می باشد. به عبارت دیگر هنگامی که سلول های دهانه رحم به سرعت تکثیر شده و حالت غیر عادی داشته باشند، سرطان دهانه رحم به وجود می آید.

از شایع ترین سرطان های تهاجمی در ناحیه تناسلی خانم ها
از شایع ترین سرطان های تهاجمی در ناحیه تناسلی خانم ها

یکی از آزمایشات رایج در این زمینه، سونوگرافی است که با بررسی تخمدان ها و رحم خانم ها، قادر به تشخیص هر نوع توده ای در رحم می باشد. جالب است بدانید در گذشته عامل مرگ و میر بسیاری از زنان سرطان دهانه رحم بود. در حالی که امروزه در مراحل اولیه به سادگی قابل پیشگیری و درمان می باشد.

از متداول ترین آزمایشات برای تشخیص سرطان رحم می توان به سونوگرافی، پاپ اسمیر، آزمایشHPV  و واکسن HPV اشاره کرد. به خاطر داشته باشید که تشخیص به موقع این سرطان، در درمان آن بسیار مؤثر خواهد بود.

سرطان رحم با چه علائمی همراه است؟

بهتر است بدانید که تمام افرادی که درگیر سرطان رحم می شوند، علائم این بیماری را تجربه نمی کنند. به همین خاطر است پزشک انجام غربالگری منظم دهانه رحم را توصیه می کند. با این حال از شایع ترین علائم سرطان دهانه رحم می توان به موارد زیر اشاره کرد.

علائم سرطان رحم
علائم سرطان رحم
غیر طبیعی بودن و زیاد شدن ترشحات واژن
خونریزی و درد حین برقراری رابطه جنسی
خونریزی های بیش از حد یا غیر معمول واژینال
درد بین استخوان های لگن یا کمر
درد شدید در زمان ادرار
خونریزی در زمان انجام معاینات پزشکی ناحیه تناسلی و لگن
طولانی شدن غیر طبیعی عادت ماهانه
تغییر غیر طبیعی ترشحات به رنگ قهوه ای یا زرد
خونریزی بعد از دوران یائسگی
بوی نامطبوع و غیر طبیعی واژن

توجه داشته باشید که در بسیاری موارد سرطان دهانه رحم به سایر اندام ها پیش روی می کند که این شرایط با علائمی نظیر کم خونی، وجود خون در ادرار، یبوست و گرفتگی مجرای ادرار همراه است.

آشنایی با انواع سرطان رحم

به طور کلی سرطان رحم به انواع مختلفی تقسیم می شود که هرکدام از آن ها، سلول های دهانه رحم را تحت تأثیر قرار می دهند. از رایج ترین انواع این سرطان می توان به کارسینوم ادنواسکواموس، آدنوکارسینوما، سلول سنگفرشی دهانه رحم، سارکوم رحمی و سرطان آندومتر اشاره کرد. در ادامه به توضیح هریک خواهیم پرداخت.

سلول سنگفرشی دهانه رحمسرطان سلول سنگفرشی دهانه رحم یکی از رایج ترین انواع سرطان رحم می باشد. به عبارت دیگر از هر 10 مورد سرطان رحم، چیزی نزدیک به 8 مورد آن از این نوع می باشد. معمولا سلول های سنگفرشی دهانه رحم بسیار صاف و نازک هستند و به خوبی سطح رحم را پوشش می دهند.
کارسینوم ادنواسکواموسسرطان کارسینوم ادنواسکواموس نوع نادری از سرطان رحم است که از هر 100 مورد، چیزی در حدود 6 مورد مربوط به این سرطان می باشد. جالب است بدانید که سلول های سرطانی کارسینوم ادنواسکواموس متشکل از سلول های آدنوکارسینوما و سلول های سنگفرشی دهانه رحم می باشد.
آدنوکارسینومامیزان ابتلا به سرطان آدنوکارسینوما از سرطان سلول سنگفرشی دهانه رحم بسیار کمتر می باشد. به این ترتیب که از هر 10 مورد سرطان رحم، 2 مورد آن مربوط به این نوع می باشد. شروع سرطان آدنوکارسینوما از سلول های غدد داخل دهانه رحم می باشد. این سلول ها در بیشتر موارد مایعی چسبنده یا همان مخاط را تولید می کنند. از آن جایی که این نوع سرطان داخل کانال دهانه رحم وجود دارد، تشخیص آن از طریق غربالگری بسیار دشوار است. البته با آگاهی کامل از علائم سرطان رحم، می توان انواع آن را شناخته و درصدد درمان آن بود.
سرطان آندومتربه طور معمول سرطان آندومتر در سلول های داخلی رحم یا آندومتر ایجاد می شود. به همین خاطر است که اغلب سرطان های رحم، سرطان آندومتر نامیده می شوند.
سارکوم رحمیدر موارد اندکی محل تشکیل سارکوم رحمی، عضلات دربرگیرنده رحم می باشد. سارکوم رحمی از نظر شیوه های درمانی تفاوت زیادی با سرطان آندومتر دارد.
ابتلای سلول های دهانه رحم به انواع سرطان
ابتلای سلول های دهانه رحم به انواع سرطان

نگاهی به راه های تشخیص سرطان رحم در کرج

اگرچه بروز سرطان رحم می تواند با دلایل بسیاری همراه باشد، اما هنوز دلیل مشخصی برای این بیماری تعیین نشده است. با این حال محققان بر این باور هستند که اصلی ترین عامل ایجاد سرطان آندومتر، ویروسی به نام پاپیلومای انسانی است.

این ویروس به عفونت شدید در ناحیه تناسلی فرد منجر می شود و در صورتی که درمان نشود، شدت یافته و در بسیاری موارد به سرطان رحم ختم می شود.

جالب است بدانید سرطان رحم در زنان سیگاری و زنانی که برای مدتی طولانی از قرص های ضد بارداری استفاده می کنند، بیشتر مشاهده می شود. با این حال مهم ترین راه های تشخیص این بیماری به شرح ذیل می باشد:

معمولا نمونه برداری یا بیوپسی آندومتر به دلیل حساسیت بالا و قابلیت تحمل آن، در مطب پزشک انجام می شود.
معمولا معاینات بالینی شامل پاپ اسمیر و معاینه لگن می باشد.
انجام سونوگرافی ترانس واژینال.
تست خون یکی از راه های تشخیص سرطان رحم می باشد.
انجام تست کولپوسکوپی توسط وسیله ای با لنزهای بزرگ کننده که هیچ گونه عوارضی نداشته و به منظور مشاهده دهانه سرویکس انجام می شود.

راه های درمان سرطان آندومتر چیست؟

معمولا سرطان رحم از طریق برداشتن تخمدان، لوله های فالوپ و رحم درمان می شود. یکی دیگر از راه های درمان سرطان آندومتر یا سرطان رحم، پرتو درمانی می باشد. معمولا داروهای درمانی برای سرطان رحم شامل هورمون درمانی و شیمی درمانی با داروهای قوی می باشد.

از دیگر راه های درمان سرطان رحم می توان از ایمونوتراپی که سیستم ایمنی بدن را در مقابل سرطان تقویت می کند و درمان هدفمند با داروهایی که سلول های سرطانی را مورد حمله قرار می دهند، نام برد. در ادامه به مهم ترین راه های درمان سرطان رحم اشاره می کنیم:

  • در موارد پیشرفته بیماری از پروژستین درمانی استفاده می شود.
  • استفاده از پرتو درمانی بعد از جراحی، با کاهش خطر عود بیماری در سرطان های پیشرفته همراه است.
  • درمان هیسترکتومی یا سارکوم رحمی از طریق شکم با برداشتن لوله های دو طرف و تخمدان ها صورت می گیرد.
راه های درمان سرطان آندومتر
راه های درمان سرطان آندومتر
دکتر خواجه وند

دکتر ناهید خواجه وند

متخصص زنان، زایمان و نازایی، اتمام پزشکی عمومی در سال 92 از دانشگاه بزشکی ایران، گذراندن دوره تخصصی از سال 95 تا 99 در دانشگاه علوم پزشکی قزوین ، دارای بورد تخصصی زنان و زایمان ، گذراندن سه دوره جراحی زیبایی زنان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا