دکتر خواجه وند
دکتر خواجه وند

فیبروم رحم

فیبروم رحم جزو معدود مواردی است که ممکن است سرطانی باشد. توده هایی که در بافت رحم یا اطراف آن به وجود می آیند و معمولا خوش خیم هستند، فیبروم نامیده می شوند. اگر در هنگام برقراری رابطه جنسی درد شدید احساس می کنید، دوره های خونریزی شدید پس از قاعدگی دارید، در ناحیه زیر شکم، کمر و لگن احساس درد می کنید، ممکن است به فیبروم رحم دچار شده باشید. هر چند فیبروم رحم تنها با آزمایش و بررسی های پزشکی قابل تشخیص خواهد بود.

فیبروم رحمی

احتمال سرطانی شدن توده در بافت رحم بسیار کم است و در صورت پیشرفت و رعایت نکردن نکات درمانی، ممکن است به سرطان رحم تبدیل شود. وجود فیبروم در رحم به طور معمول در حدود سن باروری رخ می دهد. در برخی از افراد علائم فیبروم آن قدر خفیف است یا وجود ندارد که فرد به وجود توده پی نمی برد. در صورت درد شدید در ناحیه تناسلی، خونریزی و لکه بینی های مکرر نیاز است تا معاینات پزشکی انجام شود. در ادامه تمام جوانب این بیماری سنجیده شده است تا از علائم، علت و درمان آن مطلع شوید و بررسی های پزشکی را در اولویت قرار دهید.

✔بیشتر بخوانید: غربالگری سرطان رحم در کرج

فیبروم رحم چیست؟

فیبروم رحم یا لیومیوم همان توده های تشکیل شده دردناک در بافت رحمی یا اطراف آن هستند که به صورت یک خوشه انگور رشد می کنند. لیومیوم ها از جنس همان بافت و ماهیچه همبند رحمی هستند که مثل غده پدیدار می شوند. اندازه فیبروم ها به طور معمول از حدود یک میلی متر تا 20 سانتی متر یا حتی بیشتر هم می رسد. گاهی اوقات فیبروم های رحم آن قدر بزرگ می شوند که به اندازه یک هندوانه هم می رسند! لیومیوم ها به صورت مستقیم بر روی رحم به وجود می آیند یا در دیواره و حفره داخلی آن پدیدار می شوند.

این فیبروم های رحمی می توانند در تعداد متفاوت و انواع و مکان های مختلفی از رحم به وجود بیایند. برخی از زنان که دچار لیومیوم هستند، ممکن است اصلا علائمی احساس نکنند و به وجود آن پی نخواهند برد. در صورتی که اگر فیبروم بیش از حد بزرگ باشد و متورم شود، علائم نشان دهنده آن شروع می شود که باید معاینات پزشکی انجام شود. این فیبروم ها هیچ وقت با چشم مسلح و از روی ظاهر رحم دیده نمی شوند. در سونوگرافی به راحتی می توان انواع و اندازه فیبروم ها را مشاهده کرد.

علائم فیبروم رحم

علائم فیبروم رحم به محل لیومیوم ها و تعداد تومور هایی که در رحم وجود دارد، متفاوت است. فیبروم هایی که زیر مخاط رحم قرار دارد، باعث خونریزی بیشتر شده و باعث مشکل در باروری می شود. اگر زنان نزدیک به سن یائسگی باشند، ممکن است اصلا متوجه وجود و علائم فیروم در رحم نشوند. همچنین فیبروم های کوچک در رحم به طور معمول علائم قابل مشاهده ای به دنبال ندارند. در زنانی که یائسه می شوند، میزان هورمون های استروژن و پروژسترون کاهش می یابد. پایین بودن میزان هورمون های استروژن و پروژسترون، خطر ابتلا به بیماری لیومیوم یا فیبروم در رحم را کاهش می دهد. برخی از علائم مربوط به فیبروم در رحم عبارت هستند از:

  • احساس درد در زیر شکم
  • احساس درد در اندام های لگنی و رحم
  • حس تکرر ادرار
  • احساس درد در زمان رابطه جنسی
  • بزرگ شدن شکم یا احساس تورم در ناحیه شکمی
  • طولانی شدن دوره قاعدگی
  • علت فیبروم رحم

به وجود آمدن فیبروم در رحم علت های مختلفی دارد که علم هنوز عامل اصلی آن را مشخص نکرده است. البته متخصصان معتقد هستند که میزان سطح هورمون استروژن می تواند باعث به وجود آمدن فیبروم رحم شود. هر چه میزان استروژن بالاتر باشد، احتمال بروز لیومیوم ها بیشتر است. با این اوصاف به هم ریختگی هورمون ها در زمان باروری یا نزدیک به قاعدگی، می تواند عامل به وجود آمدن فیبروم ها باشد. زمینه های دیگری در به وجود آمدن فیبروم در رحم یا لیومیوم ها وجود دارند که عبارت هستند از:

  • مصرف برخی از دارو ها مانند آگونیست
  • ژتتیک
  • تغییرات بیولوژیکی در سلول ها مانند چسبندگی آن ها به هم

انواع فیبروم رحم

انواع فیبروم رحم

با توجه به این که فیبروم ها در چه قسمتی از رحم به وجود بیایند، انواع مختلفی دارند. انواع فیبروم رحم یا لیومیوم به چهار دسته تقسیم می شود. این چهار دسته عبارت هستند: از فیبروم رحمی زیر مخاطی، فیبروم رحمی ساقه دار، فیبروم رحمی داخل دیواره رحم و فیبروم رحمی خارج رحم. در ادامه این چهار دسته از فیبروم های رحمی را بررسی کرده ایم:

  • فیبروم رحمی زیر مخاطی

فیبروم های زیر مخاطی در ماهیچه میانی رحم یا میومتر به وجود می آیند. این نوع فیبروم در رحم به طور معمول رایج نیست.

  • فیبروم رحمی ساقه دار

توده موجود در رحم توسط یک ساقه باریک در دیواره داخلی رحم حمایت می شود. به دلیل وجود این پایه باریک و توده موجود در رحم به آن فیبروم رحمی ساقه دار می گویند.

  • فیبروم رحمی داخل دیواره رحم

فیبروم موجود از داخل دیواره رحم رایج ترین نوع فیبروم ها است. این فیبروم در داخل دیواره رحم به وجود می آید که باعث کشیدگی و افتادگی آن می شود.

  • فیبروم رحمی خارج رحم

این فیبروم ها همان طور که از نامشان معلوم است، در خارج از رحم تشکیل می شوند. اندازه این فیبروم ها آن قدر زیاد می شود که‌ می تواند باعث عدم تقارن در اندازه رحم شود.

فیبروم رحم چه عوارضی دارد؟

از اصلی ترین عوارض یا خطر فیبروم رحم می توان به خونریزی های پی در پی اشاره کرد. اگر میزان خونریزی شدید باشد و لیومیوم ها با دارو برطرف نشوند باید با جراحی، فیبروم ها را از رحم خارج کرد. گاهی اوقات جراحی های فیبروم منجر به ناباروری می شوند که بهتر است زودتر تشخیص داده شده و درمان شوند. از دیگر عوارض وجود فیبروم در رحم می توان به درد های شدید در ناحیه لگن و کمر اشاره کرد. درد در این نواحی آن قدر زیاد می شود که تحمل آن خارج از توان خواهد بود.

تشخیص فیبروم رحم

اصلی ترین آزمایشی که می توان با آن فیبروم رحم را تشخیص داد، آزمایشات لگنی و معاینات رحمی و لگنی است که باید توسط بهترین متخصص زنان و زایمان کرج انجام شود. در معاینات لگنی می توان وجود، نوع و تعداد فیبروم های موجود در رحم را تشخیص داد. همچنین از سونوگرافی رحم یا سونوگرافی ترانس واژینال، می توان فیبروم رحمی را تشخیص داد. راه دیگر تشخیص لیومیوم ها ام آر آی لگن است که تصاویری عمیق و دقیق از اندام های لگنی، رحم و تخمدان ها در اختیار قرار می دهد.

نتیجه گیری

فیبروم رحم یا لیومیوم، توده هایی هستند که در اطراف رحم یا درون رحم به وجود می آیند. فیبروم ها در تعداد و انواع مختلف وجود دارند و باعث خونریزی، درد، التهاب رحم، طولانی شدن دوره قاعدگی و ناباروری می شود. فیبروم های رحمی اگر کوچک باشند معمولا علائمی ندارند و به طور معمولی و خود به خود درمان می شوند. تشخیص فیبروم از طریق لاپاراسکوپی، سونوگرافی، آزمایشات و بررسی هایی لگنی توسط متخصص زنان و زایمان امکان پذیر است.

سوالات متداول فیبروم رحم

آیا ممکن است بر اثر فیبروم رحم کم خونی بگیریم؟

اگر فیبروم موجود در رحم بزرگ باشد و منجر به خونریزی شود، باعث کم خونی می شود. در اثر کم خونی شدید می توان به ریزش مو و رنگ پریدگی هم اشاره کرد.

بهترین راه درمان برای از بین بردن فیبروم ها چیست؟

قطعا بهترین راه درمان برای از بین فیبروم ها رعایت نکات پزشکی و مصرف دارو است. در شرایطی که پزشک تشخیص بدهد عمل جراحی می تواند کمک کننده باشد.

آیا فیبروم ها بعد از بهبودی باز بر می گردند؟

بله. رحمی که دچار فیبروم شود می تواند باز هم در صورت بهبودی توده های فیبروم را بزند. در این صورت باید تحت نظر پزشک باشید و مراقبت های لازم را انجام دهید تا از بازگشت توده ها جلوگیری کنید.

دکتر خواجه وند

دکتر ناهید خواجه وند

متخصص زنان، زایمان و نازایی، اتمام پزشکی عمومی در سال 92 از دانشگاه بزشکی ایران، گذراندن دوره تخصصی از سال 95 تا 99 در دانشگاه علوم پزشکی قزوین ، دارای بورد تخصصی زنان و زایمان ، گذراندن سه دوره جراحی زیبایی زنان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا