مراقبت های دوران یائسگی، مواردی هستند که کمک می کند بانوان بسیار راحت تر با چالش های جسمی و روحی مربوط به دوران یائسگی مواجه شوند. دوران یائسگی یا پسا قاعدگی، یک تغییر مهم در زندگی زنان است که نیاز به رعایت برخی نکات و ایجاد تغییراتی در سبک زندگی، تغذیه، تحرک و … دارد. علائم و عوارض یائسگی هم لحاظ جسمی و هم از لحاظ عاطفی و روحی ظاهر می شوند. در این مقاله نکات مراقبتی آسان و در عین حال بسیار موثری را برای کنترل شرایط یائسگی ذکر کرده ایم. با ما همراه باشید…
یائسگی چیست؟
یائسگی با نداشتن سیکل قاعدگی به مدت 12 ماه تعریف می شود. گاهی اوقات علائم یائسگی آنقدر مکرر یا شدید است که زندگی روزمره را مختل می کند. اگر این مورد برای شماست، باید بدانید که گزینه های درمانی وجود دارد. دلیلی وجود ندارد که شما از علائم یائسگی رنج ببرید.
یائسگی، اتفاقی طبیعی در روند رشد و افزایش سن زنان است و با قطع شدن قاعدگی، به پایان رسیدن زمان باروری در زنان را اعلام می کند. سن یائسگی در زنان باهم فرق داشته و تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد. به طور معمول در اواخر دهه ی چهل تا اوایل دهه ی پنجاه زندگی این اتفاق رقم خواهد خورد. به دلیل تغییرات هورمونی و پایین آمدن سطح هورمون های زنانه تغییرات جسمی متعددی، از جمله: خشکی واژن، گرگرفتگی، خشکی پوست و … را به دنبال خواهد داشت. حالت های روحی افسردگی، احساس تنهایی و غمگین بودن بی دلیل نیز می تواند از عوارض یائسگی در زنان باشد.
بیشتر بخوانید: لابیاپلاستی در کرج
رایج ترین نشانه های یائسگی
یائسگی می تواند با گرگرفتگی، تعریق شبانه، خشکی واژن، کاهش میل جنسی، تحریک پذیری، ناراحتی عاطفی، خشکی پوست و نازک شدن مو همراه باشد. همچنین ممکن است برای سالها قبل و بعد از یائسگی علائم مختلفی داشته باشید که به عنوان پیش یائسگی شناخته میشود. شما همیشه با یائسگی علائمی ندارید. تعداد کمی از زنان ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند.
یائسگی می تواند منجر به بروز شرایط متعدد و گوناگونی شود. شاید بعضی از افراد همه آن ها را تجربه نکنند. در کل، رایج ترین علائم یائسگی شامل موارد زیر است:
- مشکلات خواب و بی خوابی
- گر گرفتن و احساس حمله گرما در بدن
- تکرر ادرار و احساس عدم توانایی کنترل آن
- خشکی واژن
- خشکی پوست بدن و صورت
- تعریق شبانه
- حساسیت و تحریک پذیری خلق و خو
افراد مختلف، علائم گفته شده را با شدت های متفاوتی تجربه می کنند. علاوه بر این، قبل از آغاز دوره یائسگی یا در ابتدای آن ممکن است با علائم زیر نیز مواجه شوید:
- سر درد و سرگیجه
- تپش قلب
- درد های عضلانی و استخوانی
- ضعف یا ریزش مو
- قاعدگی های نامنظم
- شدید یا خفیف شدن شدت قاعدگی ها
- تغییر کردن میل جنسی
- افزایش حساسیت سینه ها
بیشتر بخوانید: انواع جراحی زیبایی واژن
مراقبت های دوران یائسگی
خیلی از زنان درباره درمان یائسگی سوال میکنند. به این عزیزان باید گفت که یائسگی را نمی توان درمان کرد. فقط رعایت بعضی موارد می تواند به کاهش و کنترل علائم آن کمک کند.
نکات زیر در کاهش علائمی مثل گرگرفتگی بسیار موثر هستند:
- سعی کنید کمتر غذاهای ادویه دار بخورید.
- مصرف کافئین را کم کنید.
- از استعمال دخانیات و نوشیدن الکل اجتناب کنید.
- سعی کنید سطح استرس و اضطراب خود را مدیریت کنید.
- لباس های گشاد و نخی بپوشید.
عوارض ناشی از یائسگی، صرفا مسائل مربوط به سلامتی و موارد جسمانی نیستند. برای مثال: گرگرفتگی و تعریق شبانه باعث بیخوابی شده که تکرار آن در شب های متوالی باعث پایین آمدن خلق و خو، سطح انرژی و بالا رفتن تحریک پذیری روحی می شود. بنابراین ضرورت دارد که با رعایت مراقبت های دوران یائسگی، سعی کنید شرایط خود را کنترل کرده و بهبود ببخشید. زیرا علائم یائسگی تمام ابعاد زندگی روزمره شما را تحت تاثیر قرار می دهد.
گزینه های درمانی یائسگی
یائسگی یک اتفاق طبیعی است یا با برداشتن تخمدان ها می توان آن را تشدید کرد. اینکه آیا شما به دنبال درمان هستید یا نه ممکن است به شدت علائم شما بستگی داشته باشد. پزشک شما می تواند به شما کمک کند ارزیابی کنید که کدام گزینه درمانی ممکن است برای شما مناسب باشد.
داروهای ضد افسردگی مانند Effexor در دوزهای پایین ممکن است به گرگرفتگی و تحریک پذیری کمک کند. |
درمان جایگزینی هورمونی (HRT) برای جایگزینی استروژن و پروژسترون. |
بدون نسخه (OTC) یا درمان طبیعی برای کاهش گرگرفتگی و تعریق شبانه. |
تستوسترون درمانی از طریق کرم می تواند به مبارزه با گرگرفتگی و افزایش میل جنسی کمک کند. |