دکتر خواجه وند
دکتر خواجه وند

ناباروری زنان؛ علائم و نشانه‌ها

امروزه ناباروری زنان می تواند برای خیلی از زنان اتفاق بیفتد. شایان ذکر است با وجود این که ناباروری علائم مشخصی ندارد، اما آگاهی از علائم و نشانه های این مشکل، به درمان به موقع آن کمک خواهد کرد. به طور کلی از شایع ترین علائم ناباروری در زنان، می توان به خونریزی شدید در زمان قاعدگی و پریود نامنظم اشاره کرد. بر همین اساس در این مقاله به بررسی بررسی نشانه ها و علائم ناباروری در زنان خواهیم پرداخت. بنابراین تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

منظور از ناباروری زنان چیست؟

منظور از نازایی و ناباروری، وضعیتی است که توانایی باردار شدن را از زن می گیرد. به عبارت دیگر، منظور از ناباروری زنان این است که یک زن پس از گذشت یک سال برقراری رابطه جنسی منظم و بدون پیشگیری، امکان باردار شدن نداشته باشد. ناباروری با حجم زیادی از ناراحتی برای زنان و مردان همراه است. به همین خاطر توصیه می شود توصیه های حرفه ای در این خصوص را مد نظر قرار دهید. با توجه به این که برخی از دلایل ناباروری زنان به راحتی قابل درمان هستند، در خصوص دلایل غیر قابل درمان ناباروری روش هایی مانند رحم جانشین یا جایگزین و راه های کمک بارداری نیز وجود دارند.

به خاطر داشته باشید که مشکل ناباروری تنها به زنان محدود نمی شود؛ بلکه در بسیاری موارد، این مسئله مربوط به مردان و به دلیل مشکلاتی نظیر کیفیت ضعیف و تعداد کم اسپرم ها می باشد.

بیشتر بخوانید: سرطان رحم

اصلی ترین دلایل ناباروری زنان

 اصلی ترین دلایل ناباروری زنان

ناباروری زنان به دلایل مختلفی ایجاد می شود و گاهی ممکن است دلیل ایجاد آن نامشخص باشد. در ادامه به اصلی ترین دلایل ناباروری در زنان اشاره خواهیم کرد:

آندومتریوزعارضه آندومتریوز زمانی ایجاد می شود که رشد بافت رحمی در خارج از رحم، عملکرد لوله های فالوپ، رحم و تخمدان ها را تحت تأثیر قرار دهد. از شایع ترین عوارض آندومتریوز می توان به درد شدید در ناحیه لگن، خونریزی شدید در دوران پریود و ناباروری در زنان اشاره کرد.
بالا بودن میزان پرولاکتینهورمون پرولاکتین از جمله هورمون هایی است که به تولید شیر در سینه کمک می کند. افزایش این هورمون ممکن است منجر به ایجاد تومور هیپوفیز شود. از سوی دیگر اگر سطح هورمون پرولاکتین در زنانی که شیرده و باردار نیستند، افزایش یابد، می تواند بر روند تخمک گذاری تاثیرگذار باشد.
یائسگی زود هنگاممنظور از یائسگی زود هنگام، تخلیه تخمدان ها و قطع قاعدگی پیش از سنین 40 سالگی است. با وجود این که هنوز دلیل یائسگی زود هنگام مشخص نشده است، اما شرایطی نظیر شیمی درمانی، استعمال دخانیات، پرتو درمانی و بیماری های سیستم ایمنی می توانند منجر به یائسگی زود هنگام شوند.
نارسایی تخمداندر بسیاری موارد ناباروری زنان می تواند نتیجه نارسایی در تخمدان ها باشد. هنگامی که تنظیم تخمدان ها در مغز به هم می ریزد، سطح دو هورمون FSH و LH پایین می آید. جالب است بدانید که کوچک ترین بی نظمی در هورمون ها می تواند جلوی آزاد سازی تخمک را بگیرد. از سوی دیگر مصرف برخی داروها نیز با نارسایی تخمدان همراه است.
سندرم تخمدان پلی کیستیکاین سندرم زمانی ایجاد می شود که سلول ها دیگر به هورمون های زنانه حساسیتی نداشته و روند تخمک گذاری را با مشکل مواجه می کنند. به عبارت دیگر تخمک گذاری در زنان با تولید میزان زیادی آندروژن در بدن، تحت تأثیر قرار می گیرد. شایان ذکر است که سندرم تخمدان پلی کیستیک با چاقی و مقاومت انسولین در ارتباط است.
فیبروئیدهای رحمیفیبروئیدهای رحمی به تومورهای خوش خیمی گفته می شود که معمولا در سنین بین 30 الی 40 سال مشاهده می شوند. این تومورها در دیواره رحم ایجاد شده و با انسداد لوله های فالوپ، به ناباروری زنان و نازایی منجر می شوند.

بیشتر بخوانید: مراقبت های دوران یائسگی

مهم ترین نشانه ها و علائم ناباروری زنان

نشانه ناباروری زنان

آن دسته از زنانی که پریود منظم دارند، در بیشتر مواقع یک تخمک در هر دوره از عادت ماهانه آزاد می شود. در حالی که اگر زنان مشکل تخمک گذاری داشته باشند، با مشکلاتی نظیر عدم پریود و نامنظم بودن قاعدگی درگیر خواهند بود. یکی از مهم ترین علائم ناباروری زنان مربوط به سندرم تخمدان پلی کیستیک است که با دوره های نامنظم پریود همراه است.

البته وجود نشانه هایی از این قبیل، صرفا به معنای نازایی و ناباروری نیست و در این خصوص تأثیر عوامل دیگر را نمی توان نادیده گرفت. از دیگر علائم ناباروری زنان می توان به مشکل آندومتریوز، ناهنجاری های دهانه رحم، ناهنجاری های رحم و همچنین تخمدان پلی کیستیک اشاره کرد.

وزن شدید و چاقی، افزایش موهای زائد در بدن و برخی از نواحی صورت و ریزش مو در پوست سر را تجربه می کنند. عارضه آندومتریوز یکی دیگر از علائم ناباروری زنان می باشد که معمولا با مشکلاتی همچون درد در زیر شکم، مقاربت های دردناک جنسی، پریود شدید و دردناک همراه است.

سخن آخر

گاهی اوقات، زنان برای باردار شدن مشکل دارند. در واقع زمانی می‌گوییم زنان نابارور هستند که مدت طولانی تلاش کرده اند اما هنوز موفق به بچه دار شدن نشده اند. اگر کمتر از 35 سال سن دارید و بعد از یک سال هنوز نمی توانید بچه دار شوید، باید به پزشک زنان مراجعه کنید. دکتر ناهید خواجه وند به عنوان بهترین دکتر ناباروری در کرج فعالیت می‌کنند.

دکتر خواجه وند

دکتر ناهید خواجه وند

متخصص زنان، زایمان و نازایی، اتمام پزشکی عمومی در سال 92 از دانشگاه بزشکی ایران، گذراندن دوره تخصصی از سال 95 تا 99 در دانشگاه علوم پزشکی قزوین ، دارای بورد تخصصی زنان و زایمان ، گذراندن سه دوره جراحی زیبایی زنان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا